De Werfhallen

Blees Richard

De leegstaande van Gendt-hallen in Amsterdam worden ontgraven en volgens een goed Nederlands gebruik geïnundeerd. Botenklussers en leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege nemen dit waterlandschap in gebruik en blazen de oude werfhallen nieuw leven in. Met een mooie knipoog naar het oude gebouw en de nieuwe gebruikers ontwierp Richard Blees de programmatische noodzakelijkheden waardoor het een plek van maken zal blijven in de toekomst.

Niet gebonden aan tijd

Blokker Michiel

IJburg 2 staat nog in de ijskast maar dat is voor Michiel Blokker geen belemmering om een deel van het buiteneiland te transformeren tot een bijzondere begraafplaats. Sterk vanuit het landschap vertrekkend wordt ruimte gemaakt voor gelijktijdige ceremonieën die elkaar eerder versterken dan hinderen. De publieke toegang naar deze begraafplaats wordt op subtiele wijze gereguleerd door variërende waterstanden.

Bijzondere ontmoeting

Dijk van Vincent

Een vroege jeugdherinnering en een no-nonsense benadering gaan samen in dit herbestemmingsproject van Vincent van Dijk. Het voormalige Nefkens gebouw in Amersfoort wordt gestript en omgevormd tot een resomatorium. Er ontstaat een programmatisch heldere relatie met de tegenoverliggende begraafplaats. Het gebouw zelf kent een relatief open gedeelte, het Columbarium, en een meer gesloten gedeelte waar de ceremonie zich afspeelt.

Re-Cycle

DvdH Dominic

Dominic Dirkse van den Heuvel trekt zich het ruimtelijke lot aan van een dorp waaruit een gerenommeerde fietsfabriek vertrekt. Het oude hoofdgebouw van de fabriek krijgt een herbestemming als fietsmuseum en fietshandel. De bouwkundige herkenbaarheid is een belangrijk uitgangspunt geweest. Het teruggebrachte open karakter van het gebouw is vanuit ongebruikelijke gezichtspunten te ervaren; gezeten op een fiets, rijdend op een fiets-testbaan die zich door het gebouw slingert.

Twentse Luchthaven

Giebels Martijn

Verschijnen en verdwijnen lijkt het ontwerpend motief te zijn dat Martijn Giebels hanteert voor zijn ontwerp van een nieuw vliegveld in Twente. Het huidige vliegveld Twente wordt als vertrekpunt genomen voor een nieuw ontwerp. Reiziger en recreant lijken samen te vallen; de een op een informele manier op weg naar zijn vliegtuig en verre bestemmingen, de ander rondstruinend door het unieke Twentse landschap.

Logeren in het bos

Gogh van Arjo

Arjo van Gogh onderzoekt met een pincet de toeristische potentie van het gebied de Maashorst en maakt hierin op twee verschillende locaties gastenverblijven; voor ruiters en voor wandelaars. Het tempo vertragen op een streekeigen manier is een succesvolle strategie die voor de ruiters comfortabel uitpakt maar van de wandelaars het uiterste vergt. Dat laatste intrigeert en is tot in detail uitgewerkt.